Menu
EUR

Osteoporose

Toon:
Sérélys OSTEO
Sérélys
OSTEO
Behoud van een normale botstructuur en bloedstolling.
€34,95 €32,06
 
Toon 1 - 1 van 1

Osteoporose

In Nederland zijn er ruim 850.000 mensen met osteoporose. Maar wat is dit eigenlijk? Osteoporose is een ander woord voor botontkalking. Dat houdt in dat er meer bot wordt afgebroken in je lichaam dan dat er wordt aangemaakt.

Dit proces versnelt wanneer je in de overgang bent. Dat kan zowel lichamelijk als psychisch erg vervelend zijn. Maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om met deze lichamelijke veranderingen om te gaan. Lees hier meer over osteoporose en wat jij ertegen kunt doen.

 

We geven je graag een antwoord op de volgende vragen:

·         Wat is osteoporose?

·         Vanaf welke leeftijd kan osteoporose optreden?

·         Wat merk ik bij osteoporose?

·         Welke oplossingen bestaan er voor osteoporose?

 

Wat is osteoporose?

Je botten bestaan uit actief levend weefsel, net zoals je spieren. Dat betekent onder andere dat je botten groeien. Logisch, want een baby heeft veel kleinere botten dan een volwassene. Botten blijven echter niet altijd groeien: vanaf een bepaalde leeftijd worden ze juist weer zwakker. Je botmassa neemt dan af.

Bij osteoporose is je botmassa sterk verlaagd en zijn je botten minder stevig dan normaal. Ook hebben je botten een andere structuur. Er komen bijvoorbeeld kleine gaten in de botten: je bot is poreus. Door de lagere botmassa en de andere structuur zijn je botten zwakker dan normaal. De kans op een botbreuk neemt daardoor toe.

Osteoporose is een chronische aandoening. Je noemt het ook wel botontkalking, poreuze botten of broze botten. Als je er eenmaal last van hebt, dan gaat het niet meer weg. Je botten kunnen dus niet weer sterker worden. Wel kun je zelf aan de slag om het afzwakken van je botten te vertragen of helemaal te stoppen.

Osteoporose start met osteopenie. In dat geval zijn je botten wel minder sterk geworden, maar nog niet zo erg als bij osteoporose. Wel is het een signaal dat je risico loopt op verdere botontkalking en dat je aan de slag moet om je botten niet nog verder te laten ontkalken.

 

Een aantal risicofactoren van osteoporose op een rijtje:

 • Erfelijkheid: osteoporose ontwikkelt vaak na het 50e levensjaar. Deze aandoening kan echter ook op vroegere leeftijd de kop opsteken als er sprake is van erfelijke osteoporose in de familie. Dit wordt veroorzaakt door een fout in je genen. Met DNA-onderzoek kun je eventueel vaststellen of er sprake is van genetische osteoporose.

 • Roken: roken versnelt de botafbreuk en vertraagt de botaanmaak. Ook ongevraagd meeroken kan al een negatieve invloed hebben op de sterkte van je botten.

 • Alcohol: overmatig alcoholgebruik remt een gezonde aanmaak en afbreuk van botweefsel. Daarnaast verstoort alcohol het vermogen van je lichaam om kalk op te nemen. Je verliest meer kalk via de urine. Vooral bij mannen lopen risico op botklachten bij overmatig alcoholgebruik. Bovendien kan de consumptie van alcohol je evenwicht verstoren. Dat vergroot de kans dat je valt en mogelijk iets breekt.

 • Te weinig lichaamsbeweging: een ongezonde levensstijl verhoogt het risico op osteoporose. Vooral voldoende beweging is erg belangrijk. Net als bij spieren worden je botten namelijk sterker als je die traint. Door een actieve levensstijl met beweging, belast je namelijk je botten. Dat stimuleert de botaanmaak. Ook wanneer je lang op bed ligt vanwege een ernstige ziekte of operatie kan je botsterkte afnemen.

 • Te weinig zonlicht: vitamine D is erg belangrijk voor sterke botten. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat kalk via drinken en voeding beter wordt opgenomen. Je lichaam maakt vitamine D aan als je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het is daarom verstandig om minimaal 30 minuten per dag naar buiten te gaan. Zo krijg je voldoende zonlicht.

 • Laag lichaamsgewicht: een te laag lichaamsgewicht kan samengaan met zwakkere botten. Dit duidt namelijk vaak op een gebrek aan mineralen en vitaminen, waardoor je botdichtheid mogelijk laag is. Vooral vitamine D en calcium (kalk) zijn belangrijk voor sterke botten. Mensen met bepaalde eetstoornissen, zoals anorexia, hebben een grotere kans om al op jongere leeftijd osteoporose te ontwikkelen.

 • Ongezond eten: je botten hebben voedingsstoffen nodig om sterk te blijven. Daarom is een gezond en evenwichtig voedingspatroon belangrijk. Om voldoende calcium binnen te krijgen, is het verstandig om voldoende zuivel, graanproducten en groene groenten te eten. Vitamine D haal je uit de zon, maar ook uit voeding. Denk aan vette vis, vlees, halvarine en margarine. Ook vitamine K draagt bij aan de sterkte van je botten. Deze vitamine zit in groenten, fruit, kwark en kaas. Ten slotte zijn magnesium en eiwitten belangrijke bouwstoffen voor je botten. Magnesium vind je onder andere in granen, groenten, noten en melk. Eiwit zit voornamelijk in zuivel, peulvruchten, noten vlees en vis. Ook veel zuivel- en vleesvervangers bevatten de bouwstoffen die jouw botten sterk houden.

 • Langdurig gebruik van corticosteroïden (zoals Prednison): bepaalde geneesmiddelen kunnen de dichtheid van je botten doen afnemen. Corticosteroïden worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. De medicijnen worden vooral ingezet vanwege hun ontstekingsremmende werking. Helaas kunnen deze corticosteroïden negatieve bijwerkingen hebben. Osteoporose is daar één van. Zo kunnen corticosteroïden je osteoblasten onderdrukken. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de vorming van nieuw botweefsel. Tegelijkertijd kunnen corticosteroïden osteoclasten, de cellen die botweefsel afbreken, stimuleren. Ook de opname van kalk in je lichaam kan worden verstoord.

 • Ziekten of andere aandoeningen: er zijn verschillende ziekten en aandoeningen die de kans op osteoporose kunnen vergroten. Wanneer een andere aandoening of ziekte osteoporose veroorzaakt, wordt dat ook wel secundaire osteoporose genoemd. Bijvoorbeeld schilklieraandoeningen, reumatoïde artritis, hormonale afwijkingen, bloed-, nier-, maag-, darm en leverziekten, kanker en diabetes kunnen de botdichtheid negatief beïnvloeden.

 • Vroegtijdige overgang (voor je 45e): wanneer je vervroegd in de overgang terechtkomt, neemt de aanmaak van het hormoon oestrogeen af. Een te lage spiegel van de geslachtshormonen, noemen we ook wel hypogonadisme. Dit heeft directe invloed op de botdichtheid.

 

Vanaf welke leeftijd kan osteoporose optreden?

Tot je 30e levensjaar nemen je botten in sterkte toe. Dit proces staat bekend als de fase van botopbouw, want er wordt dan nog nieuw bot aangemaakt. Zo rond het 35e tot 40e levensjaar neemt de sterkte van je botten echter af en begint het proces van osteoporose. De beginfase van dit proces wordt dus ook wel osteopenie genoemd. Daarna worden je botten steeds poreuzer en neemt de kans op botbreuken toe. Osteoporose komt meestal voor bij mensen ouder dan 50 jaar.

Botontkalking wordt versneld door de menopauze. Dit komt onder andere door de daling van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. De hoeveelheid mineralen zoals calcium neemt dan af, waardoor je botten minder sterk worden. In de zeven jaar na de menopauze kunnen vrouwen ongeveer 20% van hun botdichtheid verliezen.

Mannen kunnen ook last krijgen van osteoporose. Dat gebeurt meestal op latere leeftijd dan bij vrouwen. Dit kan te maken hebben met de geleidelijke daling van testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, dat ook een rol speelt bij het behouden van botmassa.

Ook als je jonger bent dan 50 kun je last krijgen van osteoporose. Dit is meestal secundaire osteoporose, veroorzaakt door andere gezondheidsaandoeningen of het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden. Zelfs kinderen kunnen er last van hebben, wat dan vaak het gevolg is van genetische aandoeningen, onderliggende ziektes zoals leukemie, of bepaalde behandelingen die de botgezondheid beïnvloeden.

[Meer weten over de menopauze]

 

Wat merk ik bij osteoporose?

Zwakke botten

Door osteoporose worden je botten poreuzer, waardoor ze makkelijker breken. In de beginfase merk je daar misschien nog niet zoveel van. Je botmassa neemt dan af, maar je krijgt niet meteen klachten of meer breuken.

De diagnose osteoporose wordt vaak pas gesteld als je een bot breekt. Het gaat dan vaak over breuken in je heup of je polsen, bijvoorbeeld na een val of ongeluk. Het kan dus ook zo zijn dat je langere tijd met deze kwaal rondloopt, zonder dat je het merkt. Het poreuzer worden van je botten zelf, merk je namelijk niet meteen.

Ingezakte wervels

Op den duur kan dat allerlei klachten geven. Een veelvoorkomend gevolg van osteoporose is dat je wervels inzakken. Dit geeft bijna nooit pijn, maar het kan er wel voor zorgen dat je krommer gaat lopen. Deze gebogen houding heeft tot gevolg dat je kunt krimpen.

Uiteindelijk kunnen ingezakte wervels zorgen voor pijnklachten in je rug . Vaak is er dan geen direct aanwijsbare oorzaak. Vooral bij pijn in je onderrug kan het zijn dat je een gebroken ruggenwervel hebt opgelopen. Pijn in je buik of blaas- en darmklachten kunnen ook wijzen op een wervelbreuk. Deze klachten ontstaan geleidelijk en worden vaak aan andere oorzaken toegeschreven, waardoor ze gemist kunnen worden.

Je bot breekt snel

Bij erfelijke osteoporose kun je al op jongere leeftijd te maken hebben met ongewone klachten. Denk aan opvallende breuken, bijvoorbeeld wanneer je iets breekt als je je ergens tegen stoot of struikelt. Daarnaast kun je last krijgen van zogenaamde syndromale verschijnselen. De afwijking in je DNA die erfelijke osteoporose veroorzaakt, kan ook andere organen beïnvloeden. Je ziet dan bijvoorbeeld afwijkingen in je tanden of je ogen.

Testen of je osteoporose hebt

Wil je weten of je osteoporose hebt? Maak dan een afspraak bij de huisarts. De huisarts verwijst je mogelijk door naar naar het ziekenhuis voor een lichamelijk onderzoek om de sterkte van je botten te meten. Dit gebeurt meestal met een botdichtheidsmeting (DEXA-scan), een pijnloze en niet-invasieve procedure. Afhankelijk van de resultaten kunnen aanvullende onderzoeken en behandelingen worden aanbevolen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de risicofactoren en symptomen van osteoporose, aangezien vroege interventie en behandeling het risico op breuken en andere complicaties kunnen verminderen. 

 

Welke oplossingen bestaan er voor osteoporose?

Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de invloed van osteoporose terug te dringen. Zo is het belangrijk om elke dag tenminste 30 minuten te bewegen. Zo train jij je botten en houd je ze sterk. Dat hoeft niet altijd intensieve training te zijn. Wandelen, dansen, en lichte krachttraining kunnen bijzonder effectief zijn bij het onderhouden van botgezondheid.

Als je deze activiteiten buiten uitvoert, heeft dat het bijkomende voordeel dat je jezelf blootstelt aan UV. Dat is bevorderlijk voor de aanmaak van vitamine D. Wel is het verstandig om oefeningen te doen waarbij de kans op vallen niet te groot is, zodat je geen bot breekt.

Daarnaast is het verstandig om de juiste voeding te gebruiken. Probeer vooral om voldoende calcium binnen te krijgen. Dit mineraal vind je bijvoorbeeld in melkproducten zoals merk, yoghurt en kaas. Ook plantaardige producten zoals soja en noten bevatten calcium. Ten slotte helpt het om veel groente, erwten, bonen of linzen te eten. Die zijn rijk aan stoffen die botsterkte stimuleren.

Daarnaast zijn er supplementen die je kunt nemen in combinatie met een gezonde levensstijl. Sérélys OSTEO is een voedingssupplement dat je helpt jouw botten te versterken.

 

Wat zijn de eigenschappen en voordelen Sérélys OSTEO?

Sérélys OSTEO is een voedingssupplement voor vrouwen van 40 jaar en ouder die in het de beginfase van de menopauze zitten. Je kunt het dagelijks gebruiken in combinatie met een gezonde levensstijl. Neem ’s ochtends of ’s avonds één tablet. Zo kun je blijven genieten van een vol en actief leven.

 

Veilig en natuurlijk

 • Zonder hormonaal werkingsmechanisme: Sérélys OSTEO is veilig te gebruiken, ook in combinatie met andere medicijnen.

 • Bevat geen fyto-oestrogenen activiteit: plantaardige basis van onder andere stuifmeelextract.

 • Capsule van plantaardige oorsprong: hydroxypropylmethylcellulose

 • Vrij van gluten, lactose en bètacaroteen.

 

Rijk aan vitamines

 • Sérélys® OSTEO is een combinatie van twee OsteoCyTonin® complexen (gezuiverde en doelgerichte cytoplastische extracten van OsteoCyTonin® Complex VH & LM stuifmeel). Deze stuifmeelextracten ondersteunen de weerstand en vitaliteit van je lichaam.

 • Vitamine K2 helpt jouw botten in stand te houden. Vitamine D3 draagt bij aan de opname en de werking van calcium, zodat een gezonde botstructuur wordt behouden. Vitamine B6 zorgt voor een normaal metabolisme van homosystiëne en vermindert vermoeidheid. Vitamine E beschermt cellen tegen oxidatieve stress.

 

Unieke technologie

 • 100% natuurlijk: bestaat uit gestandaardiseerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels. Deze extracten zijn biologisch ruim beschikbaar.

 • Exclusieve gepatenteerde technologie.

 • Wetenschappelijk geteste formule.

 

Wordt de baas over jouw botten

Wil jij de positieve werking van Sérélys OSTEO ervaren? Kijk dan hier waar je het kunt krijgen!

Merken
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €0,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!