Menu
EUR

Penopauze

Toon:
Sérélys MAN
Sérélys
MAN
Verlichting bij opvliegers tijdens de penopauze
€29,95 €27,48
 
Toon 1 - 1 van 1

Penopauze

De menopauze, ook wel de vrouwelijke overgang, is algemeen bekend. Op een gegeven moment worden vrouwen niet meer ongesteld en kunnen ze geen kinderen meer krijgen. Ze krijgen last van opvliegers en stemmingswisselingen. Een écht vrouwenprobleem, denk je misschien. Maar niets is minder waar. Ook mannen krijgen rond hun vijftigste last van vergelijkbare klachten: de penopauze. Deze overgang wordt ook wel de andropauze genoemd.

We beantwoorden de volgende vragen:

  • Wanneer begint de penopauze?

  • Waar komt het vandaan?

  • Welke lichamelijke klachten horen bij de mannelijke overgang?

  • Heb ik een tekort aan testosteron?

  • Waarom voel ik me slecht?

  • Wat heb je aan testosteron?

  • Hoe verminder je de klachten?

Wanneer begint de penopauze?

Net als de vrouwelijke overgang, begint ook de penopauze gemiddeld tussen de 40 en 50 jaar. Maar natuurlijk is ieder lichaam anders. Het kan dus zijn dat jij in je dertigerjaren al last krijgt óf pas na je zestigste met de overgang te maken krijgt. Mannen merken vanzelf wanneer hun lichaam in de penopauze belandt. Een lichamelijk onderzoek bij de huisarts kan hier eventueel bij helpen.

Waar komt de penopauze vandaan?

Waar de vrouwelijke variant voornamelijk hormonaal van aard is, ligt de aanleiding van de mannelijke overgang ergens anders. De penopauze is namelijk vooral psychomatisch van aard. Het lichaam en de geest staan nauw met elkaar in contact. Hormonale veranderingen, zoals het dalen van het testosteronniveau bij mannen in de overgang, spelen ook een belangrijke rol. De penopauze valt bij veel mannen tegelijk met de bekendere ‘midlife-crisis’. Voor de één een welkome verrassing, maar voor veel mannen een zeer moeilijke periode.

Welke klachten horen bij de mannelijke overgang?

Veel mannen gaan stress in hun lijf voelen wanneer ze in de overgang komen. Plots worden zij geconfronteerd met het feit dat ze ouder worden. En dan is het niet zo gek dat ze vergelijkbare klachten krijgen als vrouwen in de overgang. Want opvliegers zijn zeker niet alleen voor vrouwen. Daarnaast kunnen mannen in de overgang last krijgen van incontinentie, oververmoeidheid, erectieproblemen, bloedarmoede, overgewicht, plasproblemen, slaapstoornissen, aderverkalking, te hoog cholesterol, een te hoge bloeddruk, en verminderde spierkracht.

Heb ik een tekort aan testosteron?

De mentale kant van het verhaal hoeft niet bij iedereen de enige kant te zijn. Sommige mannen in de overgang hebben namelijk ook hormonale klachten. Een voorbeeld daarvan is een laag testosterongehalte. Sterker nog, het testosterongehalte van iedere man daalt tijdens zijn leven. De één heeft er alleen meer last van dan de ander.

Wanneer je een tekort hebt aan testosteron, ligt de productie van het hormoon lager dan het zou moeten liggen. Dit tekort herken je aan een vermindering in je kracht en energie. Op langere termijn kun je ook last krijgen van haaruitval, zweetaanvallen, geheugenproblemen en zelfs krimpen. De fase waarin minder testosteron wordt aangemaakt, heeft invloed op je botten en spierkracht. De testikels zijn verantwoordelijk voor het aanmaken van testosteron, en als het niveau bij mannen daalt, kan dit ook leiden tot een lager libido.

Testosterontekort kent drie veelvoorkomende oorzaken: aangeboren afwijkingen, ouderdom en overgewicht. De eerste twee kun je niet voorkomen, maar bij de derde is er nog een hoop te winnen. Veel Nederlandse mannen hebben last van overgewicht. Een ongezonde levenswijze heeft veel nare gevolgen, waar testosterontekort er één van is. De combinatie ongezonde voeding, weinig slaap en veel stilzitten wil je daarom vermijden.

Andere oorzaken voor testosterontekort zijn chemotherapie, verlies van de teelballen, steroïdengebruik bij sporters, teelballendisfunctie, gebruik van zware pijnstillers, bestraling van de teelballen en aandoeningen aan de hypofyse.

Waarom voel ik me slecht tijdens de penopauze?

De lichamelijke verandering van mannen in de overgang kan een diepgaande psychologische impact hebben. De afname van testosteron kan leiden tot een verminderd libido, wat spanningen in relaties kan veroorzaken. Veranderingen in het lichaamsbeeld kunnen het zelfvertrouwen ondermijnen, wat weer kan leiden tot depressieve klachten. De angst voor het verlies van vitaliteit en mannelijkheid kan ook bijdragen aan gevoelens van angst en onzekerheid.

Bovendien kunnen de slaapstoornissen die vaak gepaard gaan met de penopauze de algehele stemming en het welzijn beïnvloeden, wat kan zorgen voor prikkelbaarheid en concentratieproblemen. De combinatie van deze fysieke en emotionele klachten, kan een complex web van psychologische uitdagingen creëren, die soms professionele begeleiding en ondersteuning vereisen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het in de overgang komen niet alleen een probleem voor vrouwen is. Het is een menselijke ervaring waar ook mannen mee te maken krijgen. Open communicatie met partners, familie en zorgverleners, evenals een gezonde levensstijl en eventueel therapie, kunnen essentieel zijn om deze overgangsfase met succes te navigeren.

Wat heb je aan testosteron?

Testosteron is voor mannen een belangrijk hormoon voor hun libido en spieropbouw. Het heeft veel dankbare taken in het mannelijk lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de regulatie van je vetopslag en je bloedsuikergehalte, het stimuleren van beenmergproductie en de kwaliteit van je erecties. Testosteron is een mannelijk hormoon en een man voelt zichzelf daarom ook vaak ‘mannelijker’ wanneer hij veel testosteron aanmaakt. In de penopauze komt het vaak voor dat mannen juist een tekort aan dit hormoon hebben. Een laag testosterongehalte doet iets met hun zelfverzekerdheid en gemoedstoestand.

Hoe verminder je penopauzale klachten?

De penopauze een natuurlijk proces dat niet volledig kan worden voorkomen, maar de ernst van de overgangsklachten kan wel worden verminderd. Hieronder lees je een aantal preventieve maatregelen en tips om je algehele gezondheid te bevorderen en goed te blijven functioneren tijdens deze belangrijke periode waarin het lichaam verandert:

Eet gezond: Wanneer je veel suikers, slechte vetten en alcohol tot je neemt, neemt je testosteron ook sneller af. Maar niet alle vetten zijn per se slechte vetten. Gezonde vetten zijn juist wél belangrijk voor je testosterongehalte. Deze ondersteunen niet alleen het geslachtshormoon maar helpen ook de spieren gezond te houden. Je vindt die vetten onder andere in noten, oliën en vis. Blijf daarnaast weg bij alcohol en warme dranken. Deze kunnen ervoor zorgen dat opvliegers verergeren.

Roken: Roken kan de overgangsklachten verergeren en de afname van het geslachtshormoon versnellen.

Eiwitten: Een dieet rijk aan eiwitten kan helpen om de spieren sterk en gezond te houden. Eiwitten spelen een belangrijke rol in het goed functioneren van het lichaam, vooral tijdens de overgangsperiode waarin de spiermassa kan afnemen.

Beweging: Zoals eerder vermeld, is beweging goed voor je. Het helpt niet alleen bij het opwekken van testosteron, maar ook bij het behouden van de spiermassa en het verminderen van overgangsklachten. Of het nu gaat om krachttraining, wandelen of yoga, het belangrijkste is om actief te blijven.

Minder stress: Goed slapen en minder stress zijn cruciaal voor het goed functioneren van het lichaam. Ontspanningstechnieken zoals meditatie kunnen helpen om de geest en het lichaam in balans te brengen.

Sérélys MAN: De supplementen van Sérélys kunnen je penopauzale klachten verminderen. Investeer in je gezondheid, en zet een stap naar een comfortabelere en gelukkigere overgangsperiode.

Merken
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €0,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!