Menu
EUR
Postmenopauze

Postmenopauze

Door: Sérélys NL Reacties: 0

Postmenopauze

Voor veel vrouwen is de menopauze een periode vol ingrijpende mentale en lichamelijke veranderingen. Maar ook de periode na de menopauze, de postmenopauze, brengt veranderingen met zich mee. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en deze veranderingen te begrijpen. In deze blog vertellen we je alles over postmenopauzale klachten.

Wat is de post menopauze?

De menopauze is de periode in het leven van een vrouw waarin de menstruatie stopt. Een vrouw heeft dan haar voorraad eicellen opgebruikt en daardoor neemt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Als gevolg hiervan kan er onregelmatig bloedverlies bij je menstruatie optreden en uiteindelijk stopt de menstruatie helemaal. De periode na je laatste menstruatie noemen we de postmenopauze.

De fasen van de menopauze

Premenopauze

Deze periode begint vanaf je eerste menstruatie en duurt tot de overgang begint. In deze fase produceren de eierstokken uiteindelijk geleidelijk minder oestrogeen. Gedurende deze tijd kunnen vrouwen symptomen gaan ervaren als onregelmatige menstruatiecycli.

Perimenopauze

Deze fase wordt ook wel de 'overgang' genoemd. Vrouwen zijn gemiddeld 40 jaar, wanneer ze in de overgang komen. Het is het begin van de overgang naar de menopauze. In deze periode versnellen de hormonale veranderingen en worden symptomen vaak intenser. Vrouwen merken dat hun menstruaties onregelmatiger worden. Het kan enkele maanden tot meerdere jaren duren.

Menopauze

De menopauze markeert het definitief uitblijven van je menstruatie. De menopauze is dus het punt van je laatste menstruatie. Dit betekent dat een vrouw niet langer vruchtbaar is. De menopauze wordt vaak ongeveer 12 maanden na de laatste menstruatie vastgesteld.

Postmenopauze

De periode na de menopauze en je laatste menstruatie noemen we de postmenopauze. Tijdens deze fase zijn de eierstokken van een vrouw gestopt met het vrijgeven van eitjes en produceren ze veel minder oestrogeen.

Symptomen en postmenopauzale klachten

Na de menopauze kunnen vrouwen te maken krijgen met een reeks symptomen van de postmenopauze. Dat kunnen zowel lichamelijke veranderingen als psychische klachten zijn. Deze variëren van simpele tot hevige klachten. Hieronder bespreken we typische overgangsverschijnselen, de meest voorkomende symptomen en de impact ervan op het dagelijkse leven van vrouwen.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Opvliegers krijgen zijn misschien wel het meest bekende symptoom van de menopauze. In de postmenopauze zoekt je lichaam nog naar de juiste balans en kunnen deze symptomen blijven optreden. Opvliegers zijn plotselinge golven van warmte die zich over het lichaam verspreiden, vaak gevolgd door hevig transpireren en soms rillingen.

Nachtelijk zweten is nauw verwant aan opvliegers, hierdoor kunnen slaapproblemen ontstaan verstoringen in de slaap en vermoeidheid gedurende de dag.

Stemmingswisselingen

Veranderingen in de hormoonspiegel tijdens en na de menopauze kunnen leiden tot stemmingswisselingen. Dit kan zich uiten in symptomen zoals geïrriteerdheid, gevoelens van verdriet, of zelfs depressie.

Naast hormonale schommelingen kunnen factoren zoals slaapgebrek als gevolg van postmenopauzale symptomen bijdragen aan stemmingsveranderingen.

Vaginale en urinaire symptomen

Verlaagde oestrogeenspiegels tijdens de menopauze en postmenopauze kunnen leiden tot lichamelijke veranderingen als het dunner worden van het vaginale weefsel, wat vaginale droogheid en ongemak tijdens seksuele gemeenschap kan veroorzaken.

Daarnaast kunnen vrouwen vatbaarder worden voor urineweginfecties, waardoor frequenter blaasontstekingen ontstaan. Ook kun je vaker het gevoel krijgen dat je moet plassen.

Ten slotte kan er spotting of doorbraakbloeding optreden. Dat uit zich in wat helderrood vaginaal bloedverlies of bruine afscheiding. Is er meer dan een beetje bloed? Dan kan er sprake zijn van postmenopauzaal bloedverlies. Neem in dat geval contact op met je huisarts.

Seksuele verandering

De overgang kan leiden tot seksuele veranderingen, zoals een verlaagd libido. Dit kan het resultaat zijn van fysieke veranderingen, zoals vaginale droogheid of een branderig gevoel, maar ook van veranderingen in de hormonen.

Voor sommige vrouwen kan het emotioneel uitdagend zijn om deze veranderingen te accepteren. De overgang en postmenopauze kan een ingrijpende periode zijn, zowel fysiek als psychisch.

Veranderingen in haar en huid

Verlaagde oestrogeenspiegels kunnen invloed hebben op je huid en je haar. Dit kan leiden tot een drogere huid en dunner, brozer haar. Bij sommige vrouwen leidt die lage oestrogeenspiegel zelfs tot haaruitval.

Botontkalking (osteoporose)

In de postmenopauze neemt het risico op botontkalking, ook wel osteoporose genoemd, toe. Dit komt doordat de afname van oestrogeen na de menopauze een directe invloed heeft op de botdichtheid. Hierdoor worden botten brozer en heb je een verhoogd risico op breuken.

Gewichtstoename

Na je laatste menstruatie ervaren veel vrouwen gewichtstoename, voornamelijk rond de middel. Vertraagd metabolisme en verlies van spiermassa zijn factoren die hierbij een rol spelen. Het is belangrijk om een evenwichtige dieet en regelmatige lichaamsbeweging te houden om een gezond gewicht te behouden en het risico op gerelateerde gezondheidsproblemen te verminderen.

Factoren die de menopauze beïnvloeden

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw. Maar wist je dat de exacte timing en de ervaring van de overgang sterk kunnen variëren tussen vrouwen? De start en intensiteit van deze levensfase worden beïnvloed door verschillende factoren.

  • Genetische factoren: Als je moeder of grootmoeder vroeg in de overgang kwam, is er een kans dat jij ook vroeger met de menopauze te maken krijgt. Erfelijkheid speelt hierbij een cruciale rol.

  • Medische ingrepen: Vrouwen die een hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) of ovariëctomie (verwijdering van de eierstokken) hebben ondergaan, komen direct in de menopauze terecht. Ook behandelingen zoals chemotherapie kunnen een vervroegde menopauze veroorzaken.

  • Levensstijl: Roken kan de menopauze met een tot twee jaar vervroegen. Ook overmatig alcoholgebruik, een ongezond voedingspatroon en onvoldoende lichaamsbeweging kunnen zorgen voor een eerdere overgang.

  • Gezondheid en algemene risicofactoren: Bepaalde gezondheidstoestanden, zoals auto-immuunziekten, kunnen de menopauze vervroegen. Ook vrouwen met een tengere bouw hebben soms een grotere kans om eerder in de menopauze te belanden.

  • Omgevingsfactoren: Blootstelling aan bepaalde chemicaliën en toxines kan ook de menopauze beïnvloeden. Denk hierbij aan stoffen in pesticiden of industrieel geproduceerde chemicaliën.

  • Psychologische en emotionele factoren: Er zijn aanwijzingen dat chronische stress en langdurige emotionele trauma's een rol kunnen spelen bij het tijdstip waarop de menopauze begint. Vrouwen die bijvoorbeeld langdurige perioden van stress beleven, kunnen een vervroegde menopauze ervaren.

  • Hormonale veranderingen: De balans tussen oestrogeen en progesteron is essentieel. Als de hoeveelheid oestrogenen aanzienlijk verlaagd wordt of als er minder progesteron wordt aangemaakt, kan dit invloed hebben op het begin van de menopauze.

  • Gezondheid van de eierstokken: Aangezien de voorraad eicellen in de eierstokken afneemt als je ouder wordt, kan de gezondheid en werking van de eierstokken ook een invloedrijke factor zijn.

  • Gezinssituatie: Hoewel het minder wetenschappelijk is bewezen, suggereren sommige onderzoeken dat veranderingen in de gezinssituatie, zoals kinderen die het huis uit gaan, invloed kunnen hebben op het moment waarop de menopauze begint.

Maar natuurlijk is iedere vrouw uniek. De (post)menopauze is een complex proces dat door verschillende factoren wordt beïnvloed. Met een gezonde levensstijl kunnen vrouwen zich beter voorbereiden en de overgang zo comfortabel mogelijk beleven. Dat kan ook klachten tijdens de postmenopauze verminderen.

 

Omgaan met de postmenopauze

Hoewel de menopauze een natuurlijk proces is, kan actief overgangsklachten onderdrukken behulpzaam zijn voor sommige vrouwen. Ook na de menopauze kun je zelf stappen zetten om je klachten te verlichten. Hier zijn enkele tips en oplossingen om beter met de postmenopauze om te gaan:

  • Lichaamsbeweging: Regelmatig sporten kan helpen bij klachten zoals stemmingswisselingen, slapeloosheid en het versterken van brozer wordende botten.

  • Ontspanningstechnieken: Zorg naast inspanning ook voor ontspanning. Stress kan overgangsklachten namelijk verergeren. Technieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress te beheersen.

  • Voeding: Een gebalanceerd dieet kan helpen de symptomen te verminderen. Bijvoorbeeld: het beperken van cafeïne en alcohol kunnen helpen opvliegers te verminderen.

  • Seksuele gezondheid: Veranderingen in libido zijn normaal. Glijmiddelen kunnen helpen bij vaginale droogheid. Blijf ook communiceren met je partner over eventuele problemen of zorgen.

  • Zorg voor een goede nachtrust: Als nachtelijk transpireren of opvliegers je slaap verstoren, zorg dan voor licht beddengoed, houd de slaapkamer koel en overweeg een ventilator.

  • Vaginale zetpillen: Bij vaginale klachten, zoals droogheid, kunnen zetpillen helpen het ongemak te verminderen.

  • Homeopathische middelen: Voor sommige vrouwen bieden homeopathische middelen verlichting, hoewel de werkzaamheid per persoon kan verschillen. Het is belangrijk te kiezen voor bewezen en veilige producten.

  • Praat erover: Voor veel vrouwen is het belangrijk om te weten dat ze niet alleen zijn. Het is belangrijk om te weten dat de klachten niet voor altijd blijven en vanzelf overgaan.

Daarnaast kun je tijdens de menopauze gebruikmaken van Sérélys MENO. Dit voedingssupplement is samengesteld om jouw overgangsklachten te verminderen.

 

Wat zijn de eigenschappen en voordelen Sérélys MENO?

Sérélys MENO is een voedingssupplement voor vrouwen in de perimenopauze of de menopauze. Het supplement kan opvliegers en tijdelijke vermoeidheid verminderen. Je kunt het dagelijks gebruiken in combinatie met een gezonde levensstijl. Neem dagelijks één tablet om jouw welzijn tijdens de menopauze te verbeteren.

Veilig en natuurlijk

  • Zonder hormonaal werkingsmechanisme: Sérélys MENO is veilig te gebruiken, ook in combinatie met medicijnen. Niet geschikt voor zwangere vrouwen of kinderen.

  • Geen fyto-oestrogene activiteit: plantaardige basis van onder andere pollenextract.

  • Capsule van plantaardige oorsprong: hydroxypropylmethylcellulose

 

Rijk aan vitamines

  • Sérélys® MENO is een combinatie van PureCyTonin® PI en GC complexen. Deze pollenextracten kunnen opvliegers en vermoeidheid verminderen.

  • Vitamine E helpt jouw cellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

 

Unieke technologie

  • 100% natuurlijk: bestaat uit gestandaardiseerde, gezuiverde extracten van stuifmeelkorrels. Deze extracten zijn biologisch ruim beschikbaar.

  • Exclusieve gepatenteerde technologie.

  • Wetenschappelijk geteste formule.

Recente artikelen

07-09-2023
Urineverlies
04-08-2023
Postmenopauze
31-07-2023
Opvliegers

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €0,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!