Menu
EUR
Urineverlies

Urineverlies

Door: Sérélys NL Reacties: 0

Urineverlies

Heb je wel eens last van urineverlies? Dat is niets om je voor te schamen! Urineverlies, ook wel urine-incontinentie genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen. Het komt zelfs bij één op de vier vrouwen voor. Ongewild urineverlies heeft verschillende oorzaken, maar waarom gebeurt het bij jou? Urine-incontinentie kan op elke leeftijd voorkomen, maar het risico daarop neemt toe naarmate je ouder wordt. Bij bepaalde omstandigheden zoals bij een zwangerschap en bevalling komt het vaker voor. De oorzaken en uitingsvormen kunnen variëren. In deze blog leggen we uit wat ongewenst urineverlies inhoudt en geven we je tips over wat je ertegen kunt doen.

[products=blog_serelys_incocontrol]

Wat is ongewild urineverlies?

Urineverlies bij vrouwen is het ongewild verliezen van urine, wat kan variëren van enkele druppels tot een grotere hoeveelheid. Sommige vrouwen voelen juist ineens een sterke drang om te plassen, maar halen het toilet niet. Anderen voelen helemaal geen aandrang, maar verliezen toch ongewild urine. Veel vrouwen verliezen ongewild urine bij inspanning of hebben te vaak en te snel aandrang om te plassen. Soms komt ook een combinatie van beide voor, ook wel gemengde incontinentie genoemd.

Daarbij kan urine-incontinentie voorkomen bij vrouwen wanneer ze bepaalde activiteiten doen, zoals hoesten, niezen, tillen of lachen. Ongewild urineverlies kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks leven van vrouwen. Want je moet er telkens rekening mee houden. En naast de schaamte die sommigen ervaren, roept het ook vragen op. Waar komt het eigenlijk vandaan? En wat kun je ertegen doen? Die vragen hopen we te beantwoorden!

 

Urniverlies vrouw

 

Verschillende oorzaken van urineverlies

Ongewild urineverlies kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een zwakke bekkenbodem, een stoornis van de blaasfunctie of van de zenuwvoorziening van de blaas. Om te bepalen wat de behandelmogelijkheden zijn, is het handig om te weten waarom je urine verliest. We raden daarom altijd aan een arts te raadplegen.

Zwangerschap en urineverlies

Tijdens de zwangerschap komt urineverlies veel voor. Dit heeft te maken met hormonale veranderingen, de druk van de groeiende foetus, de verzwakking van de bekkenbodemspieren, een toename van de bloedcirculatie, verandering van de blaaspositie en de verandering in de plasbuis. Na de bevalling heeft 25% van de vrouwen last van stress incontinentie. Je spieren worden namelijk uitgerekt tijdens de bevalling en kunnen verzwakt raken. Dit herstelt vaak uit zichzelf binnen zes maanden.

Menopauze en urineverlies

Wanneer je in de menopauze zit, kun je ook last hebben van ongewild urineverlies. Dit heeft te maken met meerdere factoren: daling van oestrogeen, verzwakking van de bekkenbodemspieren of veranderingen in de blaascapaciteit, wat ervoor zorgt dat je blaas sneller vol zit.

 

Geen paniek bij urineverlies

 

Schaam je niet!

Heb je last van ongewild urineverlies? Het gevolg is dat veel vrouwen gevoelens van schaamte hebben als het gaat om urineverlies. Dit is helemaal niet nodig. Het is een veelvoorkomend verschijnsel. Veel vrouwen ervaren het in hun leven, vooral tijdens de zwangerschap, de menopauze of bij bepaalde fysieke inspanningen. Het is daarbij ook belangrijk geen schaamte te ervaren, omdat dit de behandeling in de weg kan staan. Het gevoel van schaamte weerhoudt sommige patiënten bijvoorbeeld hulp te zoeken. Door dit gevoel te overwinnen en open te zijn over het probleem, kun je sneller en effectiever behandeling en ondersteuning krijgen.

[products=blog_serelys_incocontrol]

Soorten urineverlies bij vrouwen

 

Vrouw aandrang plassen

 

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie

De meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies is bij inspanning. Stressincontinentie verwijst naar de drukverhoging in je buik waardoor je ongewild urine verliest. Deze druk in de onderbuik vindt plaats bij het tillen, opstaan of sporten, maar soms ook bij niezen, lachen of vrijen. De belangrijkste oorzaken zijn het slechter functioneren of slapper worden van de sluitspier of bekkenbodemspieren. Doordat de bekkenbodemspieren verslappen, zakt de plasbuis uit. Hormonale veranderingen, het krijgen van kinderen en sommige operaties veroorzaken deze verslapping.

Aandrangincontinentie of urge-incontinentie

Aandrangincontinentie, vaak ook urge-incontinentie genoemd, is een vorm van urine-incontinentie waarbij je een plotselinge en onweerstaanbare drang voelt om te plassen en vaak niet in staat bent het toilet te bereiken voordat er urineverlies optreedt. Dit type incontinentie kan op elk moment en zonder waarschuwing plaatsvinden, zelfs wanneer de blaas slechts een kleine hoeveelheid urine bevat. De oorzaak van aandrangincontinentie is meestal gerelateerd aan een overactieve blaas. Een overactieve blaas trekt onverwacht en oncontroleerbaar samen, wat die plotselinge sterke aandrang om te plassen veroorzaakt. De exacte reden waarom de blaas overactief wordt, is niet altijd duidelijk.

Overloopincontinentie

Bij overloopincontinentie is er sprake van een volle blaas die overloopt, waardoor er continu sprake is van urineverlies. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je blaas zich niet samen kan trekken, maar er kan ook sprake zijn van een verstopping op de plasbuis.

Functionele incontinentie

Functionele incontinentie is een specifiek type urine incontinentie waarbij de blaas en urinewegen normaal functioneren, maar andere factoren voorkomen dat je het toilet op tijd bereikt. Hierdoor treedt urineverlies op. Niet vanwege een probleem met de blaas zelf dus, maar vanwege externe of functionele barrières. Denk bijvoorbeeld aan slecht zicht, minder mobiel zijn of een vorm van dementie. Er kan altijd sprake zijn van andere oorzaken: trek dus op tijd aan de bel!

 

raadpleef huisarts

 

Raadpleeg je huisarts

Wanneer je last hebt van urine-incontinentie is het belangrijk dat je de huisarts raadpleegt. Die zal je enkele vragen stellen en bepalen of er een directe ingreep nodig is. Vaak word je gevraagd uit te leggen hoe lang de klachten al voorkomen en in welke omstandigheden je urine verliest. De arts zal normaal gesproken een lichamelijk onderzoek en een urineonderzoek doen om de precieze oorzaak en de vorm van incontinentie te achterhalen. Jullie kijken dan samen naar de mogelijke behandelingen. Er zijn verschillende manieren om ongewild urineverlies te behandelen.

Urodynamisch onderzoek

De huisarts voert vaak ook een aanvullend onderzoek uit. Dit is een inwendig onderzoek, waarbij deze een dun slangetje inbrengt. Deze meet de blaasinhoud, de blaasdruk, de afsluiting van de blaas, het eventuele urineverlies, de zenuwen en de spanning in de spieren.

Bekkenbodemfysiotherapeut

Je kunt ook een bekkenbodemfysiotherapeut raadplegen. Die richt zich op het versterken van de bekkenbodemspieren. De bedoeling is dat je met deze oefeningen de spieren en de sluitspier van de blaas versterkt en beter onder controle kan houden. Een voorbeeld van een oefening is het inbrengen van een vinger in de vagina en proberen in je vinger te knijpen. Op die manier kan de bekkenfysiotherapeut je helpen het urineverlies verminderen. Mochten de verschillende oefeningen niet helpen, dan kun je ook ondersteuning krijgen door medicatie.

Gynaecoloog

Een gynaecoloog kan een belangrijke rol spelen bij de diagnose en behandeling van urineverlies. Naast het stellen van een diagnose, kun je ook advies krijgen over de levensstijl en hulpmiddelen. Indien nodig kan een gynaecoloog een chirurgische ingreep bij je overwegen om de onderliggende anatomische problemen te verhelpen. Een operatie is meestal gelukkig niet meteen nodig. Er zijn verschillende vormen aan behandelmogelijkheden.

Een natuurlijke oplossing voor ongewild urineverlies

Andere behandelmogelijkheden op natuurlijke basis bestaan ook. Je kunt naast de incontinentiehulpmiddelen ook gebruikmaken van Sérélys® IncoControl. Dit supplement is speciaal ontwikkeld om de blaas onder controle te krijgen.

Sérélys® IncoControl een positieve bijdrage aan je blaasfunctie

Dit supplement draagt bij aan een gezonde blaas bij volwassen. Het werkt voor vrouwen in de overgang, maar ook voor vrouwen van 20 tot 40 jaar. De dosering is één capsule per dag, 's ochtends of 's avonds.

Sérélys® IncoControl heeft een wetenschappelijk geteste formule en bestaat uit een exclusieve mix van UriCyTonin® Complex, pompoenpitextract en vitamine E.

[products=blog_serelys_incocontrol]

Wat zijn de voordelen van Sérélys® IncoControl?

De ingrediënten dragen bij aan:

  • het onderhoud van gezonde urinewegen

  • het onderhoud van de blaasfunctie

  • het behouden van een gezonde urinestroom

  • het beschermen van cellen tegen oxidatieve stress

Blijf de baas over jouw blaas!

Sérélys INCO Control geeft jou de controle over jouw blaas. Zo kun jij vol vertrouwen jouw leven leiden. Kijk hier waar je het kunt krijgen!

Recente artikelen

07-09-2023
Urineverlies
04-08-2023
Postmenopauze
31-07-2023
Opvliegers

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €0,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!